Jaha, vad var det jag sa

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Djurgårdens IF, Emma Berglund, Eskilstuna United, FC Rosengård, Felicia Rogic, Fernanda Da Silva, Jennie Nordin, Joel Riddez, Julia Karlernäs, KIF Örebro, Kopparbergs/Göteborg, Kristianstads DFF, Kungsbacka DFF, LB07, Linköpings FC, Madelen Janogy, Piteå IF
Då kom det då. Nyheten om att Joel Riddez får lämna huvudtränarskapet för Djurgårdens IF. Det var inte oväntat, men jag är oerhört kluven till att lösa ett problem på det sättet.
 
Jag har ingen insyn i Djurgården överhuvud taget, men jag har sett att laget underpresterat med spelare med stora meriter. Det är för mig en gåta att det gått så dåligt för laget. Jag har vid flera tillfällen sågat lagets insatser och eftersom jag vet hur fotboll fungerar så kunde man tidigt förstå att det var ohållbart för tränare Riddez. 
Laget värvade Olivia Schough till laget men hon har inte presterat på den nivå hon hade behövt. Hanna Folkesson har inte levererat. Mia Jalkerud har inte varit den målmaskin hon alltid varit och det har varit spelare som lämnat för att sedan kommit tillbaka. Lagets försvarsspel har varit under all kritik och anfallsspelet har lämnat mer i övrigt att önska. Joel Riddez är chef och ska givetvis ta ansvar, men spelare borde också tagit ett större ansvar tidigare.
Jag har egen erfarenhet av sådant och jag vet att Joel Riddez inte mår bra idag. Jag vet att det tar lång tid att återhämta sig efter att ha blivit entledigad från sin tjänst. 
En tränare jobbar alla dagar i veckan och alla timmar i veckan. Den första tanken för dagen en tränare har är hur han eller hon ska lösa olika problem. Den sista tanken hen har är samma. När det går riktigt dåligt för gruppen eller för laget så blir det i regel ingen sömn alls. Man kan vakna med ett ryck och man har svårt att somna. 
Jag har träffat en del tränare som varit i samma situation som Riddez och alla säger ungefär samma sak. De säger att jag inte mår bra. De säger att de känner sig svikna. De säger att de verkligen gjort allt som står i deras makt.
Det som är fint med tränarbranschen är att vi alltid har någon kollega som hör av sig med supportande ord. Som tränare är man alltid ensam men det finns ett nätverk av elittränare som är motståndare men också kollegor. 
 
The show must go on och i morgon är det dags för en ny omgång av OBOS Damallsvenskan. Djurgårdens nye tränare heter Pierre Fondin och han får två dagar på sig innan hans lag ska spela match. Fondin plockades in under säsong och det är väl ingen vild gissning att säga att han kom in för att stötta Riddez med att vända DIF-skutan.
 
Lördagens matcher:
 
Kungsbacka - Eskilstuna
Precis varje match är sista halmståret för Kungsbacka sedan de föll mot LB07 i jumbomötet förra veckan. Jag fattar inte hur laget ska krångla sig ur sitt läge som jumbo. Det är visserligen "bara" fem poäng upp till Djurgården som ligger ovanför nedflyttningsstrecket, men det skulle förvåna mig om inte DIF rycker upp sig temporärt och tar någon livsnödvändig poäng. 
Kungsbacka har visat att det finns en glöd kvar och den behöver de verkligen plocka fram mot Eskilstuna för att ha någon chans.
Eskilstuna United har imponerat på mig i vissa matcher och det som imponerat på mig är att laget underkastat sig taktik. Nu förväntas laget att föra matchen och i de matcher Eskilstuna imponerat som mest är när de varit underdogs. Jag har nämnt Rosengårds-matchen som en sådan men även mot Piteå. Jag tycker Felicia Rogic arbetsinsats och löpvillighet varit en fröjd att se och jag ser verkligen fram emot att se henne och hennes lag på Påskbergsvallen i morgon.
 
Tips: 0-2
 
Kopparbergs/Göteborg - Linköping
Måste-matcherna avlöser varandra. Detta är en måstematch för båda lagen. Båda måste verkligen vinna för att ha en chans att hänga på Rosengård i toppen. 
FC Rosengård bjöd in de andra lagen i kampen om guldet i och med att de avstod att ta ut Anna Anvegård i förra matchen. Vinner Göteborg mot Linköping match så halkar FCR ner på en andraplats. Det är visserligen enbart ett dygn eftersom Rosengård spelar på söndagen mot Piteå men de sätts i alla fall under större press.
Linköpings anfallsspel är lite bättre nu än för någon omgång sedan och jag tycker mig se att formen närmar sig. Vidare tycker jag att det var starkt gjort av LFC att ta sig tillbaka efter förlusten mot Kungsbacka i och med att de besegrade Vittsjö i omgången efter.
Göteborgs spel hackade lite efter VM-uppehållet, men deras kurva pekar nu rakt upp och eventuellt kommer Emma Berglund snart vara tillbaka i spel också.  
Detta är en öppen och oviss match, men jag håller Göteborg som stret vassare; såväl offensivt som defensivt.
 
Tips: 2-1
 
Söndagens matcher:
 
Piteå - Rosengård
Detta är sista chansen för Piteå att haka på topp-3. Om de förlorar är de 13 poäng efter Rosengård. Blir det som jag förutspår att Göteborg vinner är de 12 poäng efter dem.
Vid seger hakar de på och är med och laget har kvaliteter för att vinna denna match. De har Janogy, Da Silva, Karlernäs och många fler med klass och hjärta för sitt lag. 
FC Rosengård har hög klass och stor bredd i sitt lag. Dock så blev det lite grus i maskineriet i Växjö förra helgen och det kan innebära lite frågetecken och osäkerheten i truppen. Om det smugit sig in osäkerhet så får Rosengårds klubbledningta på sig det. 
 
Tips: 1-0
 
Vittsjö - Växjö
Växjös mittback Jennie Nordin är avstängd efter tre varningar och det innebär att laget måste ändra om i backlinjen. Det gillar man inte som tränare eftersom man vill att mittbackarna ska ha många matcher tillsammans. 
Vittsjö slåss om medaljer och har ett lag i form. Växjö slåss om placeringar och behöver någon seger till för att vara helt säkra. Det kommer inte att bli några poäng för småländskorna i Vittsjö.
 
Tips: 3-0
 
Kristianstad - Djurgården
Det blir en svår match för Kristianstad eftersom de inte vet vad effekterna av tränarbytet blir. Det KDFF behöver göra är att fokusera på sin egen prestation, som varit lite upp och ned. När Kristianstad är upp så är de riktigt bra när de är ner är de enbart okej. Jag tycker egentligen aldrig att Kristianstad är riktigt usla. De har sina bättre och sämre dagar. Har de sina sämre dagar så förlorar de. Har de sina bättre så vinner de.
Djurgårdens spelare behöver visa för omvärlden att det inte berodde på dem att tränaren fick gå så deras motivation borde vara på topp. 
 
Tips: 1-1
 
KIF Örebro - LB07
KIF Örebro krossade Djurgården i förra omgången och visade återigen att de inte är en one hit wonder. De har fart i sitt anfallsspel och de är sollida bakåt. Nu är de dessutom, i mina ögon, en allvarlig utmanare till guldet. Det är en långskott att KIF Örebro skulle bli svenska mästare men det har hänt förut.
LB07 vann måstematchen mot Kungsbacka förra omgången men nu möter de ett helt annat motstånd så jag tror att de får åka hem till Skåne utan poäng.
 
Tips: 3-0