Rosengård har statuerat exempel

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Alexandra Benediktsson, Anam Imo, Clara Markstedt, Danielle Rice, Ebba Hed, Ebba Wieder, Elin Rubensson, Emma Koivisto, Emma Kullberg, FC Rosengård, Fiona Brown, Hailie Mace, Hanna Bennison, Hanna Folkesson, Johanna Andersson, Johanna Rytting Kaneryd, Julia Roddar, Julia Zigiotti Olme, Kopparbergs/Göteborg, Lisa-Marie Utland, Madelen Janogy, Michelle De Jongh, Mimmi Paulsson-Febo, Natalia Kuikka, Nellie Persson, Olivia Schough, Pauline Hammarlund, Piteå IF, Rebecka Blomqvist, Sabrina D´Angelo, Sandra Adolfsson, Stefan Ekstrand, Thomas Mårtensson, Tove Almqvist, Vilde Bøe Risa, Vittsjö GIK
FC Rosengård leder OBOS Damallsvenskan med tre poäng efter gårdagens seger mot Djurgården, men det är oerhört tight i toppen. Åtminstone sju lag är med och slåss om guldet. I botten är det färre lag som gör upp och dessvärre ser det nästan avgjort ut.
 
Det är dags att göra en halvtidssummering och jag ska försöka sätta ord på det jag upplevt och sett under den första halvan av ligan.
Jag har imponerats av ett antal spelare som höjt ligans status. En sådan spelare är Madelen Janogy, som innan VM höll en jämn och hög nivå. Så här långt har hon svarat för fem mål men framförallt står hon för det oberäkneliga i Piteås så stabila och solida lagbygge. 
Efter VM tycker jag mig dock se ett energitapp från flera av VM-representanterna. De som var med i någon av VM-trupperna har dessutom fått dra ett tungt lass i sina hemmaklubbar och belastats hårt. Det är egentligen endast FC Rosengård som kunnat vila spelare när matchschemat är tätt.
 
När det kommer till lag så är det framförallt Kopparbergs/Göteborgs offensiva uppställning som imponerat på mig. Det har visserligen gått lite grus i maskineriet efter VM och någonstans kan jag se att laget presterar sämre när Elin Rubensson inte är med. Det jag njutit av under första halvan är framförallt lagets offensiv. Pauline Hammarlund, Rebecka Blomqvist, Julia Zigiotti Olme, Julia Roddar, Elin Rubensson, Emma Koivisto, Natalia Kuikka, Vilde Böe Risa deltar alla aktivt i anfallsspelet och det är en fröjd att se när de får fart på dessa spelare.
 
Det går inte att göra en halvtidssummering utan att lyfta fram Vittsjö GIK och KIF Örebro. Jag misstog mig på båda lagen. När det gäller Vittsjö så har de fått in lagspelare som underkastar sig den taktik som tränare Stefan Ekstrand, tillsammans med Thomas Mårtensson, fört in i laget. Jag har tidigare hyllat samma spelare, men det tål att sägas igen; Vittsjös centrallinje, med Sandra Adolfsson, Alexandra Benediktsson, Johanna Andersson och Nellie Persson, håller sig till sina positioner och banar väg för offensiva spelare som Michelle De Jongh, Clara Markstedt, Tove Almqvist och Ebba Hed. Längst bak har de en stabil målvakt i Sabrina D `Angelo.
Det känns som Vittsjö har lyckats skapa ett lag som drar åt samma håll och det kan bära långt, även under andra halvan av ligan.
KIF Örebro är, om möjligt, en ännu större överraskning. Jag trodde att de skulle åka ur men jag misstog mig å det grövsta. Laget har verkligen imponerat och en av de starkt bidragande orsakerna till det är att de har två högklassiga målvakter i Danielle Rice och Mimmi Paulsson-Febo. En av de häftigaste mittbacksprestationerna jag sett i år tillskriver jag Emma Kullberg när hon mot Kopparbergs/Göteborg fullständigt stängde butiken bakåt.
Oavsett vad som händer framöver så kommer KIF Örebro ha gjort en bra förstasäsong i OBOS Damallsvenskan. Att prestera lika bra i andra halvan som i första kan komma bli svårt men de har onekligen förutsättningarna med såväl en gedigen defensiv som en offensiv att luta sig emot.
 
Jag tycker att FC Rosengård statuerat exempel och visat att de alltid är att räkna med. Hanna Bennison har varit kul att se, inte minst med tanke på hennes två mål, utan minst lika mycket för sitt mogna agerande på mittfältet. Framförallt har FC Rosengård visat upp en bredd som få lag kan mäta sig med och det kan räcka hela vägen till regnbågens ände, där guldet finns.
I matchen mot Vittsjö hade man exempelvis Anam Imo och Fiona Brown som spelade VM för Nigeria respektive Skottland på bänken. Man hade också Ebba Wieder, som hade gått in i många allsvenska lag och gjort ett antal U-23-kamper, på bänken och även Hailie Mace satt där. Mot Djurgården vilade de Lisa-Marie Utland, som sedan kom in och avgjorde, och Johanna Rytting Kaneryd på bänken. 
Rosengård skapar konkurrens i truppen, men de skapar också möjligheter att periodisera på ett hälsosammare sätt för sina spelare och det kommer att hålla dem skadefria. 
 
När det kommer till underprestationer så tänker jag först och främst på Djurgårdens IF. De gjorde en satsning på bland andra Olivia Schough och Hanna Folkesson. De kommer förmodligen att klara sig kvar tack vare att LB07 och Kungsbacka åker ur, men jag tror inte att det var detta resultat de hade tänkt sig. Givetvis återstår hälften och mycket kan hända ännu men det finns många bra lag framför dem och någonstans kan jag ana en disharmoni i truppen. Det är inget jag har belägg för eftersom jag är långt i från truppen, men när jag ser matcher med laget anar jag att något inte står rätt till.   
Det är svårt att säga att Kristianstad är en besvikelse när man tittar i tabellen. De har endast tre poäng upp till förstaplatsen men det finns ett par djupdykningar i prestationer. Jag tänker framförallt på deras andra halvlek i derbyt mot Vittsjö, men också resultatet mot Växjö på bortaplan (2-2).
Även Piteå har gjort djupdykningar. 0-0 mot Växjö och 0-3 mot Örebro tror jag inte de är nöja med.
 
Det är också dags att göra en revidering av tips kring hur OBOS Damallsvenskan kommer att sluta.
När elva omgångar återstår tror jag så här:
 
1. FC Rosengård
2. Kopparbergs/Göteborg
3. Linköpings FC
4. Piteå IF
5. Vittsjö GIK
6. KIF Örebro
7. Kristianstads DFF
8. Eskilstuna United
9. Växjö DFF
10. Djurgårdens IF
11. LB07
12. Kungsbacka DFF
 
 
Länktips: www.reseguiden.se