Eskilstunas järnridå höll tätt

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Ayinde Halimatu, Elin Landström, Elin Rubensson, Emelie Lundberg, Emma Holmgren, Eskilstuna United, Fanny Andersson, Felicia Rogic, Julia Tunturi, Julia Zigiotti Olme, Kaisa Collin, Kopparbergs/Göteborg, Kungsbacka DFF, Linköpings FC, Lisa Dahlkvist, Loes Geurts, Loreta Kullashi, Martin Skogman, Mimmi Asperot, Mimmi Larsson, Ngozi Okobe, Petra Johansson, Shannon Woeller, Stina Blackstenius, Vaila Barsley
Eskilstuna United vann ganska enkelt mot jumbon Kungsbacka, men i Göteborg var det två förlorande lag när Kopparbergs/Göteborg tog emot Linköping i en match som slutade 1-1.
 
 
Kopparbergs/Göteborg - Linköping 1-1 (1-0)
Stina Blackstenius nickade över mål efter Elin Landströms inlägg i den 17:e matchminuten på Gamla Ullevi, inför drygt 1 200 personer. Någon minut senare small det i andra målet. Då hade Elin Rubenssons högerslägga till fot talat. Göteborg hade tagit ledningen med 1-0 mot Linköping, och också övertagit ligaledningen. 
Frisparken lades cirka tio meter utanför straffområdet och vid bollen stod Julia Zigiotti Olme och Rubensson. Det blev Rubensson som tog skottet och det borrade sig in, via Emma Holmgrens högra stolpe, och in i mål. Det kan komma att bli årets frisparksmål.
Efter det kunde Mimmi Larsson ha kvitterat och Julia Zigiotti Olme kunde ha ökat på Göteborgs ledning. Det blev i stället Stina Blackstenius som kvitterade till 1-1. Emma Pennsäter tappar för en kort sekund kontakten med Blackstenius inne i straffområdet och det räckte för landslagsanfallaren, som fick det lilla utrymmet hon behövde för att vinna duellen. Hon placerade 1-1-målet långt ner till höger om Loes Geurts, i Göteborgs mål.
Resultatet innebär egentligen att båda är förlorare, eftersom de ger Rosengård chansen att rycka ifrån med fyra poäng, när de i morgon möter Piteå på bortaplan.
 
1-0 Elin Rubensson (18)
1-1 Stina Blackstenius (68)
 
Kungsbacka - Eskilstuna 0-4 (0-1)
Kungsbacka inledde matchen mot Eskilstuna på ett positivt sätt, men laget orkade knappt en kvart. Sedan var det Eskilstuna Uniteds tillställning. Det blev till slut 4-0, men det kunde blivit ännu mer.
Just nu är Eskilstuna riktigt bra. De har en försvarsmur som närmast kan liknas vid järnridån. Petra Johansson, Vaila Barsley och Shannon Woeller är grymt starka och oerhört svåra att ta sig förbi. Mimmi Asperot, Kungsbackas nummer 9, försökte bråka med Petra Johansson, men som väntat förlorade hon den kampen. Asperot ska ha heder åt att hon gjorde ett försök, men det kunde (borde) slutat med ett rött kort, när hon på tilläggstid höfttacklade Eskilstunas målvakt Emelie Lundberg, som blev liggande i gräset en stund med nacksmärtor. Tacklingen var ful, men också ett tecken på viss frustration. Kungsbacka måste betecknas som ett lag som nästa år kommer att spela i Elitettan. 
Matchen på Påskbergsvallen i Varberg var Eskilstunas. Frånsett de första minutrarna i varje halvlek så dominerade de och de har, som jag nämnde, en bra och sollid backlinje, men de har också offensiva pjäser i Felicia Rogic, Loreta Kullashi och Fanny Andersson som hela tiden löper och gör det svårt för motståndarnas försvar. Rogic har för övrigt gjort fyra mål på de tre senaste matcherna och är i en väldigt bra form. 
Backlinjen är sollid. Forwards är på hugget och dessutom har Eskilstuna, just nu, även yttrar i Ngozi Okobi och Kaisa Collin som ställer till oreda och när Okobi gick ut så kom Julia Tunturi in och var grymt bra. Addera det med centrala spelare i Ayinde Halimatu och Lisa Dahlqvist som täcker de centrala ytorna så förstår ni att Kungsbacka var långt ifrån poäng idag.
 
Bakom kulliserna på Påskbergsvallen var det dystra och uppgivna miner, men det fanns en hallänning som såg oerhört nöjd ut och det var Martin Skogman, assisterande tränare i Eskilstuna och bördig från Varberg, som satte sig i gästernas blå buss med tre bärgade poäng och viss kontakt med medaljstriden.
 
0-1 Felicia Rogic (39)
0-2 Lisa Dahlkvist (67)
0-3 Loreta Kullashi (77)
0-4 Julia Tunturi (82)