Det kunde varit SM-guld som firades

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Alice Nilsson, Amanda Edgren, Anna Anvegård, Anna Welin, Cajsa Åkerberg, Elin Landström, Elin Rubensson, Emilia Hjertberg, Felicia Rogic, Frida Manuum, Ida Strömblad, Johan Rydén, Julia Roddar, Julia Zigiotti Olme, Kaisa Collin, Linda Nyman, Linn Bogren, Lisa Lantz, Lisa-Marie Utland, Mimmi Larsson, Nilla Fisher, Olof Unogård, Rebecka Blomqvist, Rita Chikwelu, Ritah Kivumbi, Sara Nilsson, Sofia Hagman, Sofie Svava
Det var en vanlig allsvensk omgång med ganska väntade resultat. Så när som i en match. Kungsbacka DFF tog sin första historiska seger i Obos Damallsvenskan och något annat ord än SUPERSKRÄLL går knappast att använda.
 
Rosengård vann som väntat sin match mot LB07. Det blev 3-0 och det kunde blivit mera. LB07 höll 0-0 i paus, men Lisa-Marie Utland och Sofie Svava gjorde 1- och 2-0 innan nyförvärvet från Växjö Anna Anvegård satte 3-0, som också blev slutresultatet. Rosengård fortsätter att sitta i förarsätet och bibehåller sitt avstånd ner till Kopparbergs/Göteborg med fyra poäng.
 
Eskilstuna United vann också, inte helt oväntat, mot ett formsvagt Djurgården. Det blev till slut 4-2 till Eskilstuna efter två mål av Felicia Rogic, ett av Cajsa Åkerberg och ett av Kaisa Collin. 
Eskilstunas 3-2-mål är ett exempel på hur bra löpningar Felicia Rogic kan göra, men det är också ett exempel på att Djurgården, just nu, inte gör jobbet och där ingen tar fullt ansvar. Felicia Rogics löpning startar cirka fem meter utanför eget straffområde. Hon avslutar löpningen elva sekunder senare, när hon tagit sig ända fram till Djurgårdens mål, där hon fick en passning av Fanny Andersson. Fem meter från mållinjen satte Rogic Eskilstunas tredje mål för dagen. Rogics löpning var en av de mest makalösa löpningarna jag någonsin sett på en fotbollsplan.
 
Kopparbergs/Göteborg vann något enklare mot KIF Örebro än jag hade kunnat tro och min tes om att laget är klasser bättre med Elin Rubensson i laget håller ännu. Hon gjorde dessutom 1-0 i en match som slutade 3-0. Rebecka Blomqvist och Julia Roddar svarade för andra de två målen. Julia Zigiotti Olme svarade för två assist.
 
Kristianstads DFF vann som väntat mot Växjö, som tappat Anna Anvegård till Rosengård. Kristianstad har nu spelat fyra matcher i rad utan förlust och har nu också häng på medaljplats. 
Alice Nilsson inledde målskyttet, efter något som mest kan betecknas som tiki-taka-spel. Rita Chikwelu till Anna Welin till Amanda Edgren till Alice Nilsson, som gjorde 1-0. Kajsa Törnqvist gjorde sitt första mål för året och det betydde 2-0. 3-0 gjorde Sofia Hagman. Ritah Kivumbi gjorde "tröstmålet" för Växjö.
 
I Piteå kan man nog glömma sina eventuella gulddrömmar, om man inte redan gjorde det i förra omgångens förlustmatch mot KIF Örebro på bortaplan. I går kväll spelade man 0-0 mot Vittsjö, och det är nog något man är mest nöjd med i Vittsjö. 
Vittsjö är fortsatt med i den absoluta toppen och har en poäng upp till silverplatsen och fem upp till Rosengård, som leder.
 
Men herregud vad hände i Varberg? Kungsbacka inte bara vann. De vann fullständigt rättivst mot den före detta guldkandidaten Linköpings FC. Linköping uppträdde nonchalant och idéfattigt, med många underkända prestationer. Kungsbacka brydde sig inte alls om historia, tabellposition eller laguppställning. De tutade, körde och vände ett 0-1-underläge till 2-1-seger på de fem sista minutrarna. Glädjen hos halländskorna kan närmast likanas vid firandet av ett mästerskapsguld och jag förstår och kan känna den totala lyckan hos alla som jobbar för Kungsbacka.
 
Hur kunde detta komma sig? 
Linköping inledde matchen bäst och skapade till en början ett tryck på hemmalaget från Halland. Kungsbackas försvar var oerhört disciplinerat denna afton och jag måste hylla Emilia Hjertbergs mittbacksspel denna match. Hon styrde backlinjen totalt. Hon satte försvarslinjen, dödade ytor bakom backlinjen och höll ihop KDFF:s försvar. 
Linköping kom till spel med Frida Maanum, Mimmi Larsson och Nilla Fischer på bänken. De hade dessutom bytt ut fem spelare från förra matchen mot Kristianstad, och jag tycker att det sände signaler om en viss underskattning, något som tränare Olof Unogård inte alls höll med om efter matchen.
- Det är ett tight schema och då valde vi att rotera spelare. Vi gjorde det mot LB07 också och då fungerade det, sa han.
Jag hävdar trots det att detta var en underskattning och Linköping uppträder inte alls som ett mästarlag just nu.
 
Kungsbacka fick en viss hjälp av en tveksam målchansutvisning efter cirka 30 minuters spel. Sara Nilsson i hemmalaget löpte i djupled och cirka 15 meter utanför straffområdet tacklades hon av Linn Bogren. Nilssons första touch tog på knäet och min bedömning är att den touchen hade blivit för lång och därmed inte en målchans. Alltså ingen utvisning. Jag köper en varning och en frispark, men jag anser att en utvisning i det läget är ett allt för tufft straff. Den situationen blev eventuellt matchavgörande i det långa loppet, eftersom Kungsbacka gjorde sina mål i 89:e och 92:a matchminuten.
Utvisningssituationen är en bedömningssak och det är 50/50 kring vad man tycker. Jag och Johan Rydén tycker exempelvis olika och det beskriver kanske också tveksamheten i situationen.
 
Kungsbacka DFF släppte alla bromsar och bara körde. Ida Strömblad, Linda Nyman och Malin Fors vann allt på mittfältet. Backlinjen, anförda av Emilia Hjertberg höll ihop backlinjen hela matchen och släppte inte till mycket ytor. Mimmi Asperot, Pernilla Milton och Sara Nilsson störde LFC:s uppspel och efter matchen skulle man kunna trott att hemmalaget nyss vunnit SM-guld. 
 
I den andra halvleken kom ett litet lyft för Linköping när man släppte in Frida Maanum på mitten. Den energin och den tempohöjningen var dock enbart temporär. LFC hade inte dagen och de hade inte de kvaliteter som krävdes för att vinna denna match. 
 
Så här gick den historiska vändningen till:
 
Matchminut 89: Ida Pettersson lyfte in ett inlägg mot Sara Nilsson, centralt i straffområdet. Nilsson vinner duellen mot Anna Rakel Petursdottir och petar in 1-1.
 
Matchminut 92: Mimmi Asperot vann en duell mot Elin Landström ute på högerkanten och spelar in bollen mot Sara Nilsson. Lisa Lantz tog inte de extra metrarna för att stoppa Nilssons skott och Linköpings målvakt Matilda Haglund tappade i stort sett in Kungsbackas segermål.  Det är lätt att klandra Haglund och hennes taffliga ingripande men det sker som sagt ytterligare minst två andra underkända prestationer innan dess.
 
Publik: 249 och det är åter underkänt till Halland som fotbollspublik.