Det blir Rosengård som tar detta

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Djurgårdens IF, Eskilstuna United, FC Rosengård, KIF Örebro, Kopparbergs/Göteborg, Kristianstads DFF, Kungsbacka DFF, LB07, Linköpings FC, Piteå IF, Vittsjö GIK, Växjö DFF
Sju omgångar återstår och jag har roat mig med att sia, titta och fundera kring säsongen anno 2019. Det blir Rosengård som tar detta och det grundar jag på deras smarta sätt att hantera periodiseringen och deras bredd i truppen.
 
Rosengård leder serien, två poäng före Kopparbergs/Göteborg. Rosengårds ledning gjorde en blunder vid förhandlingsbordet i och med att de gick med på att låta Anna Anvegård vila mot Växjö. Det var, enligt mig, ett misstag som spetsade till toppen en aning.
Dock är ledarna ute på plan sluga. Jonas Eidevall och kompani har vilat spelare på ett bra sätt och det har de kunnat göra eftersom de också har ligans bredaste trupp. Det kommer at betala sig i slutändan.
 
Låt oss titta på toppen och på botten. I toppen finns det fem lag inom sex poäng, men med tanke på Rosengårds bredd och Göteborgs spets så är det i realiteten två lag som slåss om guldet. Det kommer att stå mellan Rosengård och Göteborg och med mitt tidigare resonemang så blir det ett skånskt guld i år.
 
FC Rosengård:
Djurgården (h), Kopparbergs/Göteborg (b), KIF Örebro (h), Kungsbacka (b), Linköping (h), Vittsjö (h), Kristianstad (b)
 
I lagets serie av matcher tror jag att Rosengård kommer att ta 17 av 21 poäng. Jag räknar med att FCR vinner mot Djurgården och Kungsbacka. Däremot har de en avgörande match mot Kopparbergs/Göteborg. Just den matchen kommer att avgöra hela säsongen. Vinner Rosengård så är det kört för Göteborg. Blir det kryss eller Göteborgs-seger så är det öppet eller vidöppet. Jag tror att Göteborg tar minst en poäng, därmed är serien öppen...eller vidöppen.
Matcherna mot Örebro, Linköping och Vittsjö är ovissa, men jag tror att Rosengård har större rutin och erfarenhet att spela avgörande matcher, och det väger tungt sent på hösten. Det blir segrar mot såväl Linköping, Vittsjö och Örebro. Sedan är det sista omgången som jag tvekar kring. Har KDFF chans på medalj? Är serien avgjord? Det är derby! Det är sista matchen! Det är i Kristianstad! Här är Rosengårds plump, som inte kommer att spela någon roll. Här tror jag att de tappar poäng och slutar på 49 poäng.
 
Totalpoäng: 49
 
Kopparbergs/Göteborg
Eskilstuna (b), Rosengård (h), Djurgården (b), Vittsjö (h), Piteå (b), Växjö (h), LB07 (b) 
 
Göteborg har ett Champions league-spel som hägrar och naturligtvis är det något som alla lag satsar på. Dessa matcher ligger mellan Eskilstuna-matchen och Rosengårds-matchen. Det betyder att laget spelar tre avgörande matcher inom loppet av åtta dagar. Den 7:e september mot Eskilstuna, den 11:e mot Bayern München och den 15:e mot Rosengård. Sedan ska de göra det en gång till tio dagar senare fast då mot Djurgården (21:e september), Bayern (25:e) och Vittsjö (29:e). Dessutom ska de spränga in en match i Svenska cupen mot elitettan-laget Lidköping den 18 september.
Detta blir ett mördarschema. De kommer att komma ut efter landslagsuppehållet pigga och fulla av energi och slå Eskilstuna. De tar en poäng mot Rosengård och sedan segrar mot Djurgården och Vittsjö. Sedan kommer dippen. En tuff resa upp till Norrbotten för att möta Piteå och där kommer Göteborgs guldchanser att ryka. Visserligen kommer de att vinna mot såväl Växjö och LB07 men det kommer inte att räcka.
 
Totalpoäng: 46
 
Vittsjö GIK
Kungsbacka (b), KIF Örebro (h), Eskilstuna (b), Göteborg (b), Kristianstad (h), Rosengård (b), Djurgården (h)
 
Vittsjö har allt i sina egna händer att vinna guldet då de ska möta såväl Rosengård som Kopparbergs/Göteborg. Jag tror att det är just mot dessa två lag de kommer att spela bort sina guldchanser. De kommer att vara vinna mot såväl Kungsbacka som Örebro, men sedan tror jag problemen uppstår. Två bortamatcher på raken mot Eskilstuna och Göteborg genererar endast en poäng och därmed är guldchansen borta. De ska också möta ett revanschsuget Kristianstad i ett "Göinge-bygdens" El Classico, där KDFF troligen vill återta hedern, efter vårens tuffa förlust.
Vittsjö slutar på 39 poäng och blir trea, vilket är ett sensationellt bra resultat.
 
Totalpoäng: 39
 
Linköping
Växjö (b), Eskilstuna (h), Piteå (b), Djurgården (h), Rosengård (b), LB07 (h), Örebro (b)
 
Linköping har inte infriat mina förväntningar i år och det ligger framförallt på det spelmässiga planet. När de tappade Asllani så tappade de också en hel del kreativitet. Trots det är laget med och har chansen på guldet, men enligt mitt siande så kommer de inte att ta det. Växjö och Piteå kommer att snuva dem på två poäng och de kommer att förlora mot Örebro och Rosengård. De hamnar till slut på 37 poäng
 
Totalpoäng: 37
 
Örebro
Kristianstad (h), Vittsjö (b), Rosengård (b), Eskilstuna (h), Växjö (b), Kungsbacka (b), Linköping (h)
 
Örebro är utan tvekan det andra succélaget. Vem hade trott att vi skulle prata om Örebro som guldkandidat när det återstår sju omgångar? Ingen mer än de själva tror jag.
Nu tar tyvärr jakten slut. De vinner visserligen på hemmaplan mot Kristianstad men blir nollade mot såväl Vittsjö som Rosengård. De tappar också poäng mot Eskilstuna. De kommer att avsluta med tre segrar och sluta på en fjärdeplats, vilket är oerhört bra gjort.
 
Totalpoäng: 39
 
Kristianstad
Örebro (b), Kungsbacka (h), LB07 (b), Piteå (h), Vittsjö (b), Eskilstuna (b), Rosengård (h)
 
Kristianstad har så här långt gjort en medelgod säsong; på gränsen till medioker. De är i realiteten allt för långt ifrån för att på allvar kalla sig guldkandidat och de kommer heller inte att röra topplagen. De kommer att vinna mot Kungsbacka och sedan ta lite ströpoäng här och var och sluta på 32 poäng  och en sjunde plats. 
 
Totalpoäng: 32
 
Piteå 
LB07 (b), Växjö (h), Linköping (h), Kristianstad (b), Göteborg (h), Djurgården (b), Kungsbacka (h)
 
Piteå har stora uppgifter framför sig i och med Champions league. Det kan kosta fokus och energi på allsvenskan. De kommer inte att ha med guldet att göra, men de kommer att spela en roll i guldjakten eftersom de kommer att slå Göteborg på hemmaplan. De kommer också ta segrar mot Djurgården, Växjö och Kungsbacka och sluta på en sjätteplats.
 
Totalpoäng: 37
 
Eskilstuna
Göteborg (h), Linköping (b), Vittsjö (h), Örebro (b), LB07 (h), Kristianstad (h), Växjö (b)
 
Eskilstuna ligger, precis som Piteå, i ingemansland. De kan inte ta medalj och de kan inte trilla ur. Men de kan spela en roll i guldjakten och Uniteds bidrag är att de kommer att spela bort Vittsjö när de tar en poäng på hemmaplan mot dem. Sedan slår de LB07 och tar ytterligare något ströpoäng.
 
Totalpoäng: 27
 
Växjö
Linköping (h), Piteå (b), Kungsbacka (h), LB07 (b), Örebro (h), Göteborg (b), Eskilstuna (h)
 
Växjö är inte i direkt fara för att åka ur. Även om risken fortfarande finns så kan jag inte se att det skulle hända. Laget kommer inte att ta många poäng till, men det kommer att räcka för att hålla sig kvar. Jag tror att de har chans till poäng mot några lag och slutar på 19 poäng.
 
Totalpoäng: 19
 
LB07
Piteå (h), Djurgården (b), Kristianstad (h), Växjö (h), Eskilstuna (b), Linköping (b), Göteborg (h)
 
Att klara sig kvar i årets allsvenska måste innebära att de lyckats med sitt uppsatta mål. LB07 kommer att ta ett antal poäng till och klara sig kvar. Jag tror de slår Växjö och att de tar 2-3 ströpoäng till och det räcker med god marginal att hålla Djurgården bakom sig.
 
Totalpoäng: 16
 
Djurgården
Rosengård (b), LB07 (h), Göteborg (h), Linköping (b), Kungsbacka (h), Piteå (h), Vittsjö (b).
 
Det har varit en mardrömssäsong för Djurgården, där inget har stämt. Tyvärr tror jag heller inte resterande del av säsongen kommer att bringa någon upprättelse för laget. De har ett oerhört tufft schema där de ska möta alla guldjagande lagen. Rosengård och Vittsjö på bortaplan och Göteborg hemma. Jag tror inte ens att de tar full poäng i den viktigaste matchen; den mot LB07 den 15 september. 
Murphys lag är lagen om alltings jävlighet och det stämmer in på DIF i år. De har inte fått mycket att stämma och gruppen ser på avstånd ut att vara i disharmoni. Försvarsspelet har varit bedrövligt och stjärnvärvningarna har verkligen inte levt upp till sina namn.
 
Totalpoäng: 11
 
Kungsbacka
Vittsjö (h), Kristianstad (b), Växjö (b), Rosengård (h), Djurgården (b), Örebro (h), Piteå (b)
 
2019 fick Halland ett lag i högsta serien igen i och med att Kungsbacka gick upp. Det hade inte hänt sedan millenieskiftet. 19 år utan halländsk representation i allsvenskan! 
Tyvärr blev sejouren bara ettårig. Kungsbacka har haft det tungt både på och utanför plan och det förvånar mig inte om det tar lika lång tid till innan Halland finns på kartan när det gäller damelitfotboll.  
Det finns kvalitet i laget och den kvaliteten kommer säkerligen att försvinna till andra allsvenska klubbar, efter säsongen. 
Kungsbacka fixar inte detta och steget var tyvärr allt för stort. Dock finns det lite ljusglimtar och det är att jag tror att laget tar fler poäng än Kalmar gjorde i fjol. IFK tog fyra poäng och jag tror att Kungsbacka tar sex poäng. Trots det kommer de att bli toksist och en kostsam säsong i elitettan väntar en redan sargad klubbekonomi.
 
Totalpoäng: 6
 
Nu har jag siat klart och nu är det upp till bevis för samtliga lag. Jag har tippat fel förr och har säkerligen många fel i mitt tips ovan, men det är spännande att spekulera kring det hela.
 
Sluttabell:
 1. FC Rosengård 
 2. Kopparbergs/Göteborg
 3. Vittsjö GIK
 4. KIF Örebro
 5. Linköpings FC
 6. Piteå IF
 7. Kristianstads DFF
 8. Eskilstuna United
 9. Växjö DFF
 10. LB07
 11. Djurågrdens IF
 12. Kungsbacka DFF